Plastic product laten maken: wat moet je weten?

 

Welke plastic productietechniek is de juiste voor mijn product?

Je wilt een plastic product laten maken (in Nederland?). Een onderdeel, behuizing of vorm laten produceren en je hebt geen idee welke productietechniek je dient te kiezen? Geen nood! Wij helpen je de juiste techniek te vinden. Je kan hier lezen over spuitgieten, 3D printen, rotatiegieten, thermovormen, TSG en CNC frezen.

Stel:

‘ Je hebt een idee voor een plastic product maar je weet nog welke productietechniek de juiste is voor jouw product ‘

Lees hier dan eens over de verschillende productietechnieken!

Update: november 2018

Plastic product laten maken en advies nodig? Neem contact met ons op.

Spuitgieten

Voor spuitgieten kies je als je: veel budget hebt (al snel tienduizenden euro’s aan malkosten), grote aantallen gaat produceren (tienduizenden tot miljoenen producten), producten zeer complex van vorm zijn (klikvingers, schroef inserts, etc.).

Voorbeelden van spuitgiet producten zijn: de behuizing van je boormachine, de behuizing van je telefoon, de bumper van je auto.

productie techniek spuitgieten -.gif

Spuitgiet proces: de vloeibare kunststof wordt onder druk in de mal gespoten.

 

Spuitgietvorm

Een typisch spuitgiet product: Veel inserts en klikvingers

 

Thermovormen

Voor thermovormen kies je als je: weinig budget hebt (+- 1.000 tot 5.000 euro voor een mal), relatief kleine aantallen gaat produceren (50 tot 30.000 stuks), producten wil produceren die een eenvoudige vorm hebben.

Vaak is het zo dat producten die niet voor de consumentenmarkt zijn bedoeld, zoals machinekappen voor industriële toepassingen, door middel van thermovormen worden gemaakt. Dit soort producten kennen een relatief kleine seriegrootte, (enkele honderden stuks) waardoor het te duur wordt om een spuitgiet mal te laten maken en men dus kiest voor thermovormen.

Daarnaast zie je vaak dat start-ups die een nieuw product naar de markt brengen voor thermovormen kiezen, ondanks de technische beperkingen, omdat zij niet het budget hebben om meteen een hele dure mal te bekostigen.

Het is overigens niet zo dat er met behulp van thermovormen geen grote series producten worden gemaakt. Frietbakjes en de bekende witte plastic koffiebekers worden bijvoorbeeld d.m.v. de techniek van het thermovormen gemaakt omdat deze producten uitermate geschikt zijn voor dit productieproces.

Voorbeelden van thermovorm producten zijn: machinekappen, kappen van boilers, displays, pick en place trays, blisterverpakkingen, frietbakjes en koffiebekers.

 

Thermovormen.

Thermovorm proces: een plastic plaat wordt verwarmd en vervormd om een mal.

 

1901W-08a_DSC9900.jpg

Thermovorm : uit één plastic plaat te vormen

 

Rotatiegieten

Voor rotatiegieten kies je als je: een zeer groot product wilt laten maken in een kleine oplage waarbij er aan het product niet te veel details zitten.

 

productie techniek rotatiegieten..gif

Rotatie giet proces: plastic poeder wordt spanningsvrij verhit in een matrijs en ‘gedraaid’ tot een product.

 

productietechniek rotatiegieten..JPG

Een typisch rotatie giet product

 

 

3D Printen

Voor 3D printen kies je als je: prototypes wilt laten maken zonder malkosten. De techniek is nog niet geschikt voor het seriematig produceren van producten en de afwerking laat vaak nog te wensen over. De mogelijkheden zijn oneindig en de techniek is ideaal voor het maken van prototypes maar pas over een aantal jaren zal 3D printen ook geschikt zijn voor series.

productietechnieken 3d printen.gif

3D print proces: Een 3D printer haalt niets weg maar voegt materiaal toe aan een object totdat de gewenste vorm is bereikt.

 

productietechniek 3D printen.

Een typisch 3D print product

 

CNC frezen of draaien

Voor het cnc frezen of draaien van producten kies je als je: zeer stevige en precieze onderdelen willen laten maken zonder malkosten. De kosten per product liggen over het algemeen vrij hoog maar doordat er geen malkosten zijn kan het een voordelige oplossing zijn.

 

productietechniek draaien

Een plastic product laten ‘draaien’

 

 

productietechniek cnc

Een CNC gefreest product

 

Thermoplastisch schuimgieten (TSG) (lage druk spuitgieten)

Thermoplastisch schuimgieten is bij uitstek geschikt voor grotere kunststof behuizingen, panelen, covers, frames en technische delen; constructies die niet als één deel met compact kunststof spuitgieten kunnen worden vervaardigd. De vormvrijheid is nog groter dan bij spuitgieten en de mallen zijn goedkoper. De beperking is dat de mallen minder lang meegaan en er dus een beperkte seriegrootte gedraaid kan worden.

productie techniek plastic

Lage druk gieten: een vergelijkbaar proces als spuitgieten

lage druk gieten

Typisch lage druk giet producten

 

 

Advies nodig? info@batelaan.nl

Plastic product

Product description:Plastic product laten maken? Wij bieden informatie over alle plastic productie technieken.

 

Meer informatie over technieken: bekijk designerdata.nl