Matrijs kosten

Nieuw: Bereken hier zelf uw matrijs prijs

Matrijzen materialen

Het grote voordeel van thermovormen zijn de lage matrijskosten t.o.v. bijvoorbeeld spuitgieten. Afhankelijk van het toegepaste materiaal worden de matrijzen van aluminium of modelblok gemaakt. Wanneer er slechts een kleine serie geproduceerd wordt (tot ongeveer 500 stuks)  maakt men meestal gebruik van een matrijs uit een modelblok. Als er grotere series producten gemaakt dienen te worden met een matrijs, dan kiest men meestal voor een matrijs uit aluminium. Bij thermovormen is dus altijd een matrijs en eventueel een stansmes nodig.

De reden om bij een grotere serie producten te kiezen voor een aluminimum matrijs, heeft te maken met de langere tijd die een matrijs uit een modelblok nodig heeft om af te koelen. Een aluminimum matrijs koelt in tegenstelling tot een matrijs uit een modelblok zeer snel af waardoor de cyclustijd per product sterk afneemt. Daarnaast worden materialen als polycarbonaat tot een dergelijk hoge temperatuur verwarmd alvorens deze te vormen, dat sommige materialen niet gevormd kunnen worden op een matrijs uit modelblok.

Deligheid matrijzen

Hoeveel ‘delig’ een matrijs wordt gemaakt hangt af van de grote van de matrijs en de grote van de serie die met de matrijs gedraaid wordt. Wanneer een matrijs ‘meerdelig’ wordt uitgevoerd, zal de fabrikant natuurlijk in staat zijn sneller te produceren omdat men in één ‘trek’ meteen meerdere producten vormt. Een goede thermovormer zal de klant altijd minimaal 2 opties geven wanneer er een offerte aangeboden wordt. Bijvoorbeeld

  •  Optie1: Éénmalige matrijskosten van € 1500,- voor een enkelvoudige matrijs en stukkosten van € 25,- per product.

of

  • Optie2: Éénmalige matrijskosten van € 2400,- voor een dubbelvoudige matrijs en stukkosten van €14,-per product.
Enkelvoudige en dubbelvoudige matrijs

Matrijskosten thermovormen prijs indicatie

Het is gevaarlijk een indicatie van matrijskosten op te geven aangezien dit verwachtingen schept voor de lezer terwijl deze de complexiteit van een matrijs misschien niet goed kan inschatten; de opgegeven prijzen dienen dan ook echt als indicatieprijzen gelezen te worden.

Matrijs aluminium 1200 x 1000 * 700 MM (1 delig). Prijsindicatie: 7.500 euro.

Matrijs aluminium 400 x 400 x 300 MM (4-delig) . Prijsindicatie 3.000 euro.

Matrijs thermovormen

Matrijs aluminium 500 x 350 x 140 MM (4-delig).   Prijsindicatie: 2.500 euro.

Matrijs vacuumvormen

Matrijs aluminium 1000 x 800 x 200 MM (1 -delig).  Prijsindicatie 5.200 euro.

Zelf een prijsinschatting maken

Vanaf Mei 2016 is deze matrijs calculator de beste methode om matrijs prijzen te schatten. 

Het vermelden van indicatieprijzen is dus lastig omdat de prijs sterk afhangt van:

  1.  de vorm van het te vormen product
  2.  het materiaal van een product dat gevormd dient te worden
  3. deligheid van de matrijs

Als basis kan de onderstaande afbeelding echter wel helpen om zelf een inschatting te maken van matrijskosten. De matrijskosten zijn allemaal voor enkelvoudige matrijzen.

Matrijskosten-thermoforming.